Kari Kepala Ikan








Bahan-bahan ( 4 org )

  • kepala ikan besar lebih kurang 600g ikan aper2 pn x pe
  • kacang bendi 8 bji
  • 2 biji cili potong dua
  • 1 biji tomato
  • 1 1/2 bungkus rempah kari ikan
  • sedikit halba campur
  • santan pekat 1/2 cawan
  • daun kari
  • garam dan 1/2 cwn santan cair
  • 4 biji bwg merah n 1 ulas bwg putih (tumbuk sehigga halus)
  • 2 biji bwg merah n 1 ulas bwg ptih (potong nipis utk d tumis)
  • air

Cara-cara

  1. mula2 letakkan rempah/serbuk kari dlm 1 mangkuk campur bersama santan cair air perahan asam jawa
  2. tumbuk bwg merah n bwg putih gaulkan bersama2 rempah tadi
  3. panaskan minyak tumis halba campur bersama2 bwg merah setelah kekuningn mskkan daun kari
  4. masukkan bancuhan rempah kari tadi ...tutup periuk n kecilkan api
  5. msk sehingga pecah minyak kemudian mskkan sedikit air dan santan pekat
  6. setelah mengggelegak mskkan kepala ikan,kacang bendi,cili ,tomato,n garam secukup rasa

No comments:

Post a Comment