Ikan Haruan kuah asam


















1 ekor ikan haruan – dibersihkan dan digaul dengan garam dan lada hitam
1 cawan air asam
3 sudu makan minyak masak
2 sudu makan kicap cair
1 sudu makan gula
1 sudu makan serbuk lada hitam (digaul bersama ikan)
1 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan – dihiris halus
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh garam

Bahan Kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 ½ cm kunyit hidup
1 ½ lengkuas
1 batang serai – dihiris nipis
1 sudu teh lada hitam – ditumbuk

Cara Membuat
1. Sapukan minyak masak di atas gris pinggan hidang kalis panas. Bubuh ikan di atasnya. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga naik wangi. Tambahkan air asam. Masukkan garam, gula dan kicap cair. Pekatkan dengan bancuhan tepung jagung.
3. Masukkan daun kesum dan bunga kantan. Kacau rata-rata dan tuang atas ikan.
4. Sementara memasak kuahnya, kukus ikan haruan di atas air mengelegak selama 15 ke 20 minit (bergantung kepada ketebalan ikan).


No comments:

Post a Comment